Kvartfinale nr. 30!

Onsdag 25. september kl. 20.00 skal MIF spille kvartfinale i Fotball NM for herrer for 30. gang. Som en oppvarming til kampen gir vi deg her en gjennomgang av våre 29 foregående kvartfinaler.

God lesning!

MIFs kvartfinaler i fotball 1924-2015

1924 MIF – Larvik Turn 3-0 Skien Gress

Turn var favoritter etter blant annet å ha slått ut Fredrikstad, men også fordi dette var bruntrøyenes første kvartfinalekamp noensinne. Kampen var lenge hard og jevnspilt og uten scoringer i 1. omgang. I 2. omgang scorer Gubbe de to første, nr 2 et kanonskudd fra langt hold, mens «Langeier’n» Nils O Nilsen punkterer kampen med scoring fra skrå vinkel. MIF var klar for semifinale mot Brann, en kamp som MIF vant, og vi går for første gang til NM finale, men taper for Odd.

1931 Brann-MIF 3-3 e.e.o Bergen
MIF-Brann 3-2 e.e.o Drammen Gress, Marienlyst

Kampen i Bergen var fartsfylt, spennende og med mye god fotball og flotte scoringer. Mange av de
12.000 entusiastiske bergenserne stormet banen i sinne og skuffelse etter kampen. Blant annet ble vår eminente målvakt Sverre Nordby slått ned med paraplyer av illsinte bergensere. Omkampen i Drammen som også trakk over 10.000 mennesker ble ikke like velspilt. Gubbe scora selvsagt igjen, men Erling Andersen (bestefar til Tom og Tor Erling) avgjorde kampen i vår favør. NB! MIFs æresmedlem Hans Christensen skrev teksten til «Stein Song»: «Å nå skal vi Branna slå» på toget til Bergen i første kvartfinalekamp. Dette var for øvrig første kamp i Norge som ble direkte overført over radio. – MIF går til finale i -31, men taper for Odd.

1932 MIF-Sarpsborg 3-2 Marienlyst

Kampen ble spilt for over 8.000 mennesker i ufyselig regnvær. Sarpingene tok tidlig ledelsen, men MIF overtok mye av banespillet og gikk til pause med 2-1 ledelse. Gubbe scorer atter 2 mål i en kamp som MIF vant fortjent. De beste spillerne i MIF i denne kampen var Hans Andersen og Jørgen Hval, som begge ble aktuelle for landslaget. MIF ryker for Fredrikstad i semifinalen.

1933 MIF-Urædd 5-0 Sandefjord

Seieren var fortjent, og stor, men marginene var veldig på MIFs side i denne kampen. Vi scoret allerede i det første minutt på et «halvveis selvmål». Resten av første omgang dominerte Grenlandslaget. Urædd ble likeledes snytt for straffe på stillingen 2-0. Isteden punkterte Sigurd Andersen kampen i påfølgende angrep. Bjarne Pettersen og Trusj var MIFs beste i denne kampen, sammen med gode Sverre Nordby i mål. – MIF slår Drafn i semifinalen, og senere Viking i finalen og blir Norgesmestere for første gang.

1934 MIF-Lisleby 3-2 Marienlyst

Kampen ble spilt under ufyselige forhold på et gressteppe som mer eller mindre lå under vann. Alle forventet at kampen skulle bli utsatt, men dommeren satte spillet i gang. Som et resultat av forholdene oppsto mange pussige situasjoner. Ifølge avisene «lo publikum rått, da Gubbe skled halve banen – langsetter – på baken!» Det var lenge jevnt og Lisleby utlignet til 2-2 tidlig i 2. omgang. Utover i kampen overtok dog hjemmelaget mer og mer, og banens bestemann Jørgen Hval (Marits far) scoret seiersmålet som sikret semifinale mot Frigg. Også denne kampen vinner MIF og blir Norgesmestere for annet år på rad med seier over Sarpsborg i finalen.

1936 Vålerenga-MIF 0-1 Ullevål

Over 10.000 mennesker, mange fra Drammensdistriktet, møtte frem i kald og sur oktoberdag. Kulde og orkanaktig vind gjorde forholdene særdeles vanskelige for spillerne. Konsekvens: mye dårlig fotball og mangelfullt angrepsspill. Landets to beste målvakter Tippen og Nordby’n sto arbeidsløse i lange perioder. MIFs seiersmål var også av den billige sorten, idet Tippen og en VIF-back kolliderte ved et MIF-innlegg, som Jørgen derfor enkelt ekspederte i mål. – MIF slår Moss på Marienlyst i semi’n, men taper for Fredrikstad i finalen dette året.

1937 MIF-Lisleby 3-2 Marienlyst

MIF trakk igjen Lisleby i kvartfinalen, som i 1934, og fikk nok en gang hjemmekamp på Marienlyst. Endog resultatet ble det samme. Lisleby hadde dette året et særdeles sterkt lag, da blant annet 2-3 av de beste Fredrikstadspillerne hadde meldt overgang etter 1936 sesongen. MIF trakk dog igjen det lengste strået, etter en tøff og god fotballkamp. – Igjen møter vi Fredrikstad i semifinalen, vinner – og slår senere Odd i finalen; endelig revansj over oddærane. Klubbens 3 NM på 5 år!

1938 MIF-Lillestrøm 4-2 Marienlyst

MIF var store favoritter mot et ungt Lillstrøm-lag. Dette var klubbens 7. kvartfinalekamp på 30-tallet, og sammen med Fredrikstad og Odd var MIF blitt det store cuplaget i Norge. Laget hadde full kontroll gjennom hele kampen og vant komfortabelt 4-2. – Vi møter senere Vigør i semfinalen, vinner greit i Kristiansand, men taper finalen mot Fredrikstad på Hamar i forbindelse med åpningen av Briskeby Gressbane dette året.

1939 MIF-Sarpsborg 1-4 Marienlyst

Igjen møtte over 10.000 mennesker frem, derav minst 2.000 fra Østfold. MIF hadde mistet flere av sine sentrale spillere etter finaleseieren i 1937, mens Sarpsborg hadde flere landslagsspillere i sin midte dette året. Ingen tvil om at østfoldingene var store favoritter denne gang. Selv om MIF åpnet best og tok en tidlig ledelse, var det likevel aldri noen tvil om hvem som skulle trekke det lengste strået. Sarpsborg dominerte i banespill og spilte seg frem til en rekke målsjanser. Seieren 4-1 var derfor ikke for liten. – Det spesielle ved denne kampen var at dette tapet var MIFs første kvartfinaletap i NM – noensinne, så langt.

1940 MIF-Skeid 0-2 Marienlyst

Etter flere år med Lyn, Frigg og Vålerenga dominans i Oslo, kommer et nytt Oslolag frem i rampelyset dette året, Skeid – et lag med mange unge, lovende spillere fra Torshovområdet; og en klubb som kom til å dominere NM i perioden 1945-1975, anført av legendariske Hans Nordahl. MIF greide aldri å hamle opp med det teknisk, gode Skeid laget, som vant svært fortjent med to mål.

MIF spilte følgelig 10 kvartfinaler før krigen i perioden 1924 til 1940. Hele 8 kamper ble vunnet, og med kun to tap.

I krigsårene 1941-1944 velger NFF ikke å avvikle NM kamper.

1947 MIF-Selbak 2-0 Tønsberg Gressbane

På en nyoppusset Tønsberg Gressbane stilte bruntrøyene med eget musikkorps og flere hundre supportere. De fleste kom seilende med båt, primært med båten «ALFA». Vi kontrollerte kampen fra start til slutt, og med en spillesugen Jørgen Hval i senterposisjon vant vi til slutt med to mål. Stemningen blant våre supportere var «farlig» høy på vei tilbake til Mjøndalen. – Nå stod Viking for tur i semifinalen, en kamp vi taper – etter omkamp i Stavanger. Første kampen på Marienlyst, som endte uavgjort, trakk hele 17.400 betalende tilskuere, som er publikumsrekord i Drammen; og som vil bli stående for evig og alltid!??

1948 Viking-MIF 0-0 e.e.o Stavanger stadion
MIF-Viking 0-1 Marienlyst

Kvartfinalene mot Viking ble tilnærmet en tro kopi av fjorårets semifinalekamper. 17.000 mennesker i Stavanger fikk se et Vikinglag som dominerte i første omgang. Det sto likevel 0-0 ved pause. Spillet jevnet seg ut i 2. omgang, og MIF hadde de største sjansene. 12 minutter før slutt får MIF tildelt straffespark, som Øyvind «Kladden» Høibak setter i beinet på Vikingmålvakt Torgersen. Kampen ender 0-0 og omkamp på Marienlyst. – Forventningene til MIF var store foran over 15.000 publikummere, men MIF skuffer stort i denne kampen. En lite velspilt kvartfinale ender med Viking-seier 1-0. Best på MIF var brødrene Hval, denne gang Kåre og Kristian.

1949 MIF-Sarpsborg 1-3 Bislett stadion

I øsende regnvær tok Kjell Eggen tidlig hånd om midtbanen. Han var også arkitekten bak MIFs 1-0 ledelse. Våre mange tunge og litt trege spillere fikk dog etter hvert problemer på den sleipe og tunge Bislett-matta. Sarpsborg overtok mer og mer av spillet og seiret til slutt fortjent 3-1. Østfoldingene hadde et meget sterkt mannskap i disse årene, med flere landslagsspillere, og klubben ble norgesmestere både i 1948 og 1949.

1967 MIF-Lyn 2-4 Nedre Eiker stadion

Det skulle gå hele 20 år, før MIF atter nådde kvartfinale i NM; etter å ha slått Strømsgodset 1-0 på Marienlyst i 4. runde. Vi møtte kanskje Norges beste lag på denne tida, Lyn med «Dutte» Berg i spissen i kvartfinalen. Hjemme på Nedre Eiker stadion utlignet vi Lyns 2-0 ledelse til pause. Kampen stod lenge og vippet i 2. omgang, men Lyn ble til slutt for sterke. Ola Dybwad Olsen punkterer kampen i 2. omgang. Lyn blir for øvrig norgesmestere dette året.

1968 Vålerenga-MIF 1-2 Ullevål stadion

Tusenvis av MIF fans møtte frem på landslagsarenaen under mottoet «Selv om ti’a blir forlenga, skal vi banke Vålerenga!» 1. omgangen vår var glimrende, og vi ledet 2-0 etter scoringer av John (Olsen) og Holmen. Da «Bruno» entret banen for VIF i 2. omgang, skiftet kampen karakter. Terje (Svendsen) glemmer nok ikke denne 2. omgangen! Men vi holdt stand, Jan Erik (Larsen) stod glimrende i mål, og vi var klare for semifinale hjemme mot Rosenborg. – Etter seier over RBK, blir det finale på bruntrøyene for første gang på 30 år; dog tap 0-3 for Lyn.

1969 MIF-Rosenborg 2-1 Nedre Eiker stadion

Igjen trakk vi Rosenborg, selv om mange hadde håpet på et lokaloppgjør mot Strømsgodset. En tydelig skadet Jan Erik Holmen bidro sterkt til 1-0 målet. Odd Iversen utlignet, og kampen stod lenge og vippet. Ulidelig spennende for de over 10.000 fremmøtte på Nedre Eiker stadion. Som i fjor, scoret John det avgjørende målet på Tor Røste Fossen i trøndermålet. – Og, igjen var vi klare for semifinale, denne gang mot Fredrikstad i plankebyen. Dessverre taper vi med to mål og fikk ikke møte Godset i finale på Ullevål.

1970 Steinkjer-MIF 2-1 Gulbergaunet

Vår 4. kvartfinalekamp på rad, og mange «synsere» betraktet nå MIF som et typisk cuplag, siden vi stadig feilet i avgjørende øyeblikk i serien (dette endret seg dog i 1971, da vi rykket opp). Vi måtte ha omkamp mot Skeid i 4. runde og var favoritter mot – og klare for å slå nord-trønderne. Det ble imidlertid en vanskelig og tøff kamp, som vi kunnet ha vunnet om ikke Bredes «scoring» feilaktig hadde blitt annullert for angrep på keeper. Boye hadde også en kjempesjanse på slutten – for utligning, men ble tacklet i siste øyeblikk.

1972 MIF-Stord 1-0 Nedre Eiker stadion

For første gang på lenge nådde vi ikke kvartfinale i 1971 (tapte for Hamkam i 4. runde på Briskeby), men hadde nok en gang cupsuksess med semifinale i 1972, dog tap for Rosenborg 1-2 i Trondheim. – I kvartfinalen trakk vi sensasjonslaget Stord, som blant hadde slått ut Viking i 4. runde. På hjemmebane var vi dog aldri truet, selv om resultatet ble knepne 1-0. Igjen scoret John et avgjørende cupmål for bruntrøyene.

1975 Rosenborg-MIF 2-1 Lerkendal

Nok en gang ble vi satt opp (under sterk tvil) med bortekamp mot Rosenborg (ref semifinalekampen i 1972). Og – nok en gang ble vi møtt av et ufyselig vær, med regn og blåst. Det var likevel ikke ufortjent at trønderne denne gang trakk det lengste strået. – MIF hadde for øvrig en meget sterk høstsesong i serien dette året og endte til slutt på en fin 5. plass.

1979 Fredrikstad-MIF 0-3 Fredrikstad

Etter 2-3 år med laber cupinnsats, kom MIF tilbake for fullt i 1979. I kvartfinalen ble hjemmelaget Fredrikstad periodevis totalt utspilt; årsbeste av MIF. Især Egil (Solberg), Saiho (Sarr) og PT (Per Terje Markussen) var i storform denne dagen og gjorde at kampen tidlig gikk i retning av borteseier. – MIF trakk overraskelseslaget Haugar hjemme i semifinalen, men taper «overraskende» fortjent 1-2.

1980 Brann-MIF 2-0 Brann stadion

Etter å ha slått et godt Mosselag i 4. runde, der «Makker’n» (Per Terje) fikk spille på hele sitt register, øynet vi muligheter i Bergen, mot et ustabilt Brann-lag. Vi hadde et ungt mannskap, og muligens var det manglende rutine og nerver som gjorde at vi ikke lyktes denne gang – på en gjennomvåt Brann stadion. Brann var best og vant fortjent med to fine scoringer fremfor et som vanlig entusiastisk publikum.

1982 Brann-MIF 4-2 Brann stadion

I 4. rundekampen borte mot Steinkjer (seier 2-1) ble både målvakten Trond Solvold og forsvarsklippen Steinar Aulie skadet, førstnevnte for hele sesongen. Dette kom til å prege lagets høstsesong i 1982. Og – igjen ble vi satt opp mot Brann borte, meget urettferdig sett med våre øyne. Nok en gang tenkte NFF mer på penger enn på et rettferdig cupoppsett. Kampen i Bergen åpnet lovende for oss, 2-0 ledelse, begge scoringer av Odd (Johnsen). Etter pause ble vi imidlertid totalt overkjørt av iltre bergensere; etter hjemmelagets utligning kokte det på stadion, der over 16.000 hadde møtt frem.

1983 MIF-Moss 1-2 Nedre Eiker stadion

Mange mener, og med rette, at ei dommertabbe ødela for videre cupavansement dette året. Vi ledet fortjent 1-0 ved pause og brant straffe rett etter sidebytte. Der og da kunne vi ha avgjort kampen. Isteden utlignet Moss. MIF hadde likevel styringen, inntil Moss avgjorde med en heading av Brede Halvorsen, etter et innlegg fra høyrekanten som traff bøylen på nettaket i bakkant av målet, for så å sprette ut på banen igjen – til Mossespissen. Det var åpenbart kun dommeren og linjemannen som ikke fikk dette med seg. NB! Moss blir norgesmestere dette året.

1988 Start-MIF 3-1 Kristiansand stadion

Vi dro til Kristiansand med et snev av optimisme etter å ha slått Viking hjemme i 4. runde, etter storspill av Per Terje og formsterke Juro Kuvichek. Kampen åpnet også godt for våre gutter, da vi tok ledelsen 1-0 etter bare 13 sekunder. Etter hvert overtok Start stadig mer av spillet, kontrollerte kampen i 2. omgang og vant til slutt fortjent 3-1.

1991 Fyllingen-MIF 2-2 e.e.o Fyllingsdalen
MIF-Fyllingen 4-2 Nedre Eiker stadion

Fyllingen var overraskelseslaget i Norge tidlig på 90-tallet, med så vel Tippeligaspill som cupfinale mot Rosenborg i 1990. Sentrale spillere i laget var brødrene Ludvigsen. Laget var følgelig favoritt i hjemmekampen mot 1. divisjonslaget Mjøndalen. Noe flaks hadde vi i Bergen, men berget uavgjort. I omkampen på Nedre Eiker var vi best. Spesielt Tommy Hansen (eks Bodø/Glimt) og Pål Skistad utmerket seg i disse kvartfinaleoppgjørene. – Vi var klare for å møte Strømsgodset på Marienlyst i semifinalen, der dog Odd Johnsen, nå i SIF drakt, senker MIF skuta med sine to scoringer.

1992 Viking-MIF 2-0 Stavanger stadion

Et vanskelig, utfordrende oppsett for MIF, og igjen måtte vi spille borte i kvartfinalen, for 3. gang på rad. Bedre ble det ikke etter at hjemmelaget tok ledelsen tidlig i 1. omgang, først på straffe, bare minutter senere kom mål nr 2. Kampen syntes på det tidspunktet allerede kjørt, og Viking kontrollerte resten av oppgjøret. MIF klarte ikke å skape noen store målsjanser og måtte returnere hjem fra Stavanger med fortjent tap.

2013 Molde-MIF 2-0 Aker stadion, Molde

MIF var uheldig og trakk seriemestrene fra både 2012 og 2013 i sin kvartfinale dette året, mer enn 20 år etter kvartfinalekampen i 1992. I tillegg måtte vi nok en gang spille på bortebane. En tøff utfordring for et Adeccoligalag, som siste gang spilte Tippeligafotball i 1992. Hjemmelaget la sterkt press på bruntrøyene allerede fra start, og vi hadde store problemer med Moldes kvalitative kontringer. Likevel stod vi lenge imot. MIF, og Morten Sundli, fikk feilaktig annullert en scoring tidlig i kampen på stillingen 0-0. Det er likevel tvilsomt om kampen skulle ha endret karakter av den grunn. Utover i kampen ble nemlig forskjellen mellom lagene for stor, og vi var heldige som slapp unna med to mål «i sekken».

2015 Rosenborg-MIF 4-0 Lerkendal stadion

Vår 5. kvartfinalekamp siden 1983, og igjenvar NFF «rause» med bruntrøyene og satte kampen opp på Lerkendal. Et klart tap for RBK som ble dobbeltmester dette året uten tap på hjemmebane og kun 3 tap på bortebane. Et av disse nettopp mot oss i en «rysare» av en seriekamp tidlig i mai. I denne tidlig under 0-2, men til slutt en sensasjonell seier 3-2 til oss etter scoringer av Mads Hansen og 2 x Rhett Bernstein. I selve kvartfinalekampen vår gutter (som vanlig for dette laget) med høyt press og stor optimisme også på bortebane. En forspilt kjempesjanse til oss tidlig i kampen, men deretter 3 raske i mot før pause og en rett etter hvilen (Søderlund, deLanlay, Viljamsson, Helland). Kun 3 dager etter tapet i Trondheim hentet vi en fin seier hjemme mot Haugesund etter scoring på overtid. Nok en uke senere ny tur til Lerkendal for seriekamp. Etter foregående ukes læring denne gangen tidenes mest lavtliggende MIF-lag og med resultat kun 0-1 etter en litt heldig scoring av et frustrert RBK.

2017 MIF-Sarspsborg 08 Isachsen Stadion

2017 som et helt spesielt år i cupen. Klora oss så vidt videre fra 1. runde med en knepen 3-2 seier borte mot Vestfossen. Deretter 3-1 hjemme mot Kvik-Halden i 2. runde før NFF ga oss hjemmekamp mot Strømsgodset i 3.runde. Isachsen Stadion fylt til siste plass med 4.200 tilskuere. En kveld for minnebøkene med 2-1 seier etter scoringer av Pellegrinoog Boye. Marco strålende i mål. Pontus helt sjef på midtbanen og en imponert nyansatt landslagssjef Lars Lagerbäck humrende fornøyd på tribunen. Ny hjemmekamp i 4. runde – denne mot vår favorittmotstander SportsklubbenBrann. Seier 1-0 etter Gauseth scoring. Kvartfinale en sen augustkveld mot Sarpsborg 08. Ny ordning for fastsettelse av kampsted og vi trukket ut som hjemmlag. Drøyt 2.200 tilskuere så at Quint ga oss ledelsen etter en halvtimes spill. En svært jevnt kampforløp hvor vi lå kompakte i sommerens nykomponerte 4-3-3 formasjon. S08 utlinget i det 66. minutt ved gode Kristoffer Zachariassen. 5 min. før slutt får S08 et suspekt frispark av dommer Eskås på hjørnet av 16. meteren. Blir selvsagt måka i vinkelen av Tobias Heintz og dermed cupeventyret over for denne gang.

2019 MIF-Haugesund Consto Arena

Dette er klubbens 30. kvartfinale kamp på 95år. Klubben hadde noen mørke cupsesonger i periodene 1950-1967, samt 1993-2013. Dersom vi ser bort fra disse totalt 37 årene, da klubben spilte i lavere divisjoner, har vi altså deltatt i 30kvartfinaleoppgjør i løpet av 58sesonger dvs så lenge vi hevder oss i ligasystemet, spiller vi kvartfinale mer enn hvert annet år!! Noen bedre? (bortsett fra de 2-3 klubbene som hvert år kunne «spasere» seg til kvartfinale på grunn av god velvilje fra NFF, som skulle ha de publikumssterke klubbene med i sluttkampene i NM!)

Frem til krigsutbruddet i 1940 spilte vi totalt 10 kvartfinaler og gikk seirende ut av 8 av disse. Etter krigen har vi så langt spilt 18 kvartfinalekamper (kampen mot Haugesundblir den 20.) og vunnet 6. Vi har mao ord vunnet totalt 14 av 29kvartfinaler dvs en seiersprosent på nesten 50. Det lover bra foran storkampen mot Haugesundpå Consto Arena!

(Arikkelen er skrevet av klubblegende Boye Skistad.)