MIFs historie lagret på Svalbard

MIFs leder Arild Nygård reiste nå i oktober til Svalbard for å lagre MIFs historie i AWA som verdens første idrettsklubb. Les hvordan Arild selv beskriver turen.

I en artikkel i Drammens Tidende 22. august i år forteller DT om Mjøndalen Idretts Forenings beslutning om å lagre sin klubbhistorie i en nedlagt kullgruve på Svalbard. Vår prosjektleder på saken Per Fjeld-Olsen satte i gang med å samle viktig dokumentasjon vi ønsket å ta vare på. Den 21. oktober var klubbhistorien trygt plassert i et hvelv i den nedlagte Gruve 3, utenfor Longyearbyen på Svalbard. 600 hundre meter inne fjellet, finner vi Artic World Archive. I et hvelv med konstant temperatur, luftfuktighet og trykk er det lagret over 200 bokser spesialbehandlet arkivmateriale fra hele verden.

Sammen med representanter for en rekke institusjoner fikk jeg anledningen til å følge vår historie helt inn til hvelvet i den nedlagte gruva på Svalbard. Det føltes nesten ærbødig at vi som den første idrettsforening i verden, fikk anledningen til å ta vare på vår historie på denne måten. I selskap med bl.a Nasjonalmuseet, Unisef og andre nasjonale og internasjonale kulturistitusjoner.

Det å være stolt av sin historie er for oss en styrke som gir oss energi til å fortsette utviklingen av klubben i takt med samfunnets og utøverenes ønsker og behov. Historien forteller om «store drømmer for ei lita bygd» og 110 år med historie hvordan klubben med små midler har klart å skape idrettshistorie innen flere av sine 10 idretter.

I grove trekk:

Seire og nederlag, fotballens historie i MIF fra start til dagens eliteserie
Oppgjørene på bandybanen med Solberg, Drammenslagende og hovedstadslagene.
Etableringen av Mjøndalen Sport og Kultursenter(MSK) og Vassenga
Veien fra Nedre Eiker Stadion til Consto Arena
Hvordan nye idretter har kommet til

Hvordan klubben gjennom en iherdig dugnadsinnsats og gode samarbeidspartnere, er dokumentert i jubileumsboka(MIF i hundre), intervjuer med sentrale medlemmer som Boye Skistad. Roar Nordheim Larsen og Torbjørn Loe, film(bl.a «Alle Gutta», protokoller og viktige dokumenter. En dokumentasjon som bør vise at vi fortsatt lever etter» Gubbe» Andersens kjente utsagn om LAGÅND, INNSATS OG KAMMERATSKAP fra 30-åra.

Vi retter en stor takk til Drammensfirmaet Piql ved daglig leder Rune Bjerkestrand for et utmerket samarbeid. Et samarbeid som har ført frem til at foreningens historie nå er trygt forvart for evigheten i Artic World Archive.

Arild var ikke eneste Mjøndøling på turen til Svalbard. Ikke ukjente erkebrune Torgeir Mikalsen sitter i Piqls styre og deltok også på turen. Ganske sikkert hadde disse to mer en denne opplevelsen å snakke om.

Del med dine venner!

Facebook
Twitter