Mjøndalen Idrettsforening er 113 år i dag 22 august.

MIF 113 år

Ski er klubbens eldste gren, mens bandy er den avdelingen som relativt sett har hevdet seg best selv om fotball nok er det som har gjort MIF mest kjent.

Noen historiske tilbakeblikk kan vi unne oss.

100 år siden!

6-0 over et tysk lag.

Alle må innse at Drafn fortsatt er distriktets dominerende lag, men tross seier over de grønnkledde fra Drammen i innbyrdes oppgjør, taper MIF for Skiold (Drammen) i kampen om kretsmesterskapet. Husk at kretsmesterskapet på denne tid var en viktig, lokal triumf for klubbenes A, B og C-lag. I cupens tredje runde var det likevel Drafn som ble for sterke og vant 3-1 over sine naboer lengre oppe langs elva. For første gang i historien møtte våre fotballgutter et utenlandsk lag, nemlig det tyske Union-Altona. Til alles overraskelse vant Eiker-laget hele 6-0. Man kan faktisk stille spørsmålet om norsk klubbfotball på den tid hevdet seg på godt europeisk nivå?

90 år siden!

Endelig Norgesmestre!

Dette året blir historisk for klubben fra industristedet ved Drammenselva i og med at de erobrer sitt første cupmesterskap i og med 3-1-seieren over Viking på Ullevål, og bringer derved den første kongepokal i fotball til hjembygda. Dette var også den første radio-overførte norske cupfinalen i Norge. En slags «Guinnes-rekord» blir satt ved at laget vinner samtlige av sesongens 30 kamper, med målforskjellen 144 – 26!!! Det er historisk interessant å merke seg følgende vedtak i hovedstyret : » Kvinder gives forsøksvis adgang til at bli medlemmer af MIF. De skal foreløpig sortere under friidrrætsgruppen. Kontingent kr 2,- «

60 år siden!

Siste storfugl i Vikkollen.

God innsats blant klubbens yngre : Hopptalentet Erik Solberg blir nr. 2 i Guttenes Holmenkollrenn, og bandyjuniorene erobrer NM-tittelen ved å slå Strømsgodsets yndlinger på Nye Marienlyst i Drammen, med 1500 tilskuere på plass. 1963 blir også avskjedsåret med gamle, hederskronte Vikkollen. Toralf Engan blir den siste storfuglen som setter utfor og vinner dette hovedlandsrennet foran Thorbjørn Yggeseth. Vikkollens dager er talte og 50 års skihistorie er dermed over.

40 år siden!

Ny nedtur og kvartfinale med århundrets dommertabbe.

De mest oppløftende resultatene står MIFs yngre garde for. Clas Brede Bråthen fortsetter å hoppe godt og tar en suveren 1.-plass i hovedlandsrennet. Skijentene Merete Henninen og Evelyn Bekkestad plasserer seg fint i Norgescupen og i junior-NM i Holmenkollen.

Før våren setter inn, erobrer bandylaget et nytt seriemesterskap, men må finne seg i tap for SSK i semifinaleoppgjørene. De hvit-svarte fra «Ælva» synes nå å ha overtatt Drafns rolle som MIFs sterkeste utfordrer. Lokaloppgjørene skaper i hvert fall ny bandyinteresse med rundt 1000 brølende publikumere på tribuner og snøkanter.

På friidrettsarenaene fortsetter klubbens ungdommer å hevde seg, særlig i de lokale staffettene. Bl.a. går vandrepokalen i «Sætre-rundt-staffetten» til MIFs odel og eie.

Men fotballfolket må bare innse at trener Bjørseths lederstil passer dårlig inn i MIF-tradisjonen, og for en gang skyld fikk en MIF-trener reisepass før sesongslutt og ble erstattet av duoen Fyrand/Skistad. Men heller ikke de kan forhindre en ny tur ned med heisen, og en helgrå fotballsesong er over. Men tradisjonen tro biter laget godt fra seg i cupen, og utrolig nok blir det kvartfinale mot Moss på N.E. Stadion.

MIF taper for årets cupmester i denne kampen, men det er ikke en gang patriotisk å påstå at århundrets dommertabbe var med avgjøre kampen til mossekråkenes fordel. En linjemann med kveldssola i øynene, ser ikke at et mosseinnlegg går i bøylen og rett til værs, og er altså ute av spill. Mif-forsvaret rusler følgelig i god tro ut i posisjon for målspark, mens smarte Brede Halvorsen benytter seg av virvaret og setter ballen i mål, og 2-1 til østfoldingene!! Mifguttenes fortvilte protester blir til ingen hjelp: Skåringen blir godtatt….

Men MIF sender selvsagt sitt gratulasjonstelegram til årets cupmestre: Moss.

Samtidig med å gratulere oss selv sender vi våre gratulasjoner til våre naboer i VIKÅSEN IL som fyller år 85 i dag.

Del med dine venner!

Facebook
Twitter