Svein Johannessen – Sjakkmesteren fra Mjøndalen

I disse VM tider minner vi om at en av tidendes beste sjakkspillere kom fra Mjøndalen og var en stolt bruntrøye.

Det er anslått at det på verdensbasis er over 600 mill. voksne som spiller sjakk regelmessig. I tillegg kommer et stort antall barn. Det kan derfor anslås at 8-10% av jordens befolkning spiller sjakk regelmessig. Det britiske meningsmålingsbyrået YouGov undersøkte i 2012 hvor stor andel av den voksne befolkningen i Russland, Tyskland, Storbritannia og USA som spiller sjakk regelmessig. De fant at i Russland hadde 53% av den voksne befolkningen spilt sjakk i løpet av det siste året, og 17% hadde spilt sjakk i løpet av den siste uka.

I denne verdenssporten er det at en gutt oppvokst i Mjøndalen, og med fotball og bandy i MIF, hevder seg mot verdens beste spillere. Svein Johannessen (født 1937) utviklet sjakktalentet sitt fra barneår i Mjøndalen Sjakkklubb via medlemsskap i Oslo Schakselskap til å bli den beste spilleren i sin tid i Norden og med partier mot størrelser som Bobby Fischer, Mikhail Tal, Boris Spasskij, Bent Larsen og på sine godtvoksne dager en ung og fremadstormende Simen Agdestein. Svein antas til å ha vært innenfor topp 50 i verden på sitt beste. Av prestasjonenelister vi blant annet:

-Internasjonal mester i FIDE. Deltager i sjakk-OL 10 ganger med bronsemedalje som spiller på bord 1 somhøyeste plassering. 4 ganger individuell Norgesmester. 9 ganger Norgesmester for lag. Nordenmester 1959. Nordisk seniormester 2001og 2003. Hans beste ratingprestasjon eri ettertiden regnetut til å ha vært i 1961 hvor han nådde hele 2611 poeng. Vår nest beste spiller,TV stjerneJon Ludvig Hammer, hari dag til info en rating marginalt over dette.

Vi beklager litt dårlig kvalitet på bildet av Svein, men det beste vi p.t har for hånden.

Sjakkguru Øystein Brekke har skrevet et praktverk om Svein med tittel «Sjakkmesteren SveinJohannessen«. Til ære forMjøndalen I.F er omslaget på boka holdt i brune farger. All info i denne artikkelen er hentet fra boka og med tillatelse av forfatteren. Mer om boka og med mulighet til å bestille denhar du her. Mer om Svein kan du også lese på Wikipedia, jfr. lenke her

Som noen utdrag fra boka tar vi med:

*Svein Johannessen var også en sjakkens gentlemann og fikk stor betydning som en foregangsmann og inspirator for nye generasjoner norske sjakkmestere.

*Svein var en sportsmann. Han ble guttekretsmester i yngre klasser i både fotball og bandy slik det var naturlig for en som vokste opp i Mjøndalen og elsket å leke med ballen. Han ble en sportsmann på sjakkbrettet også, i ordets beste betydning. Han elsket spillet og søkte alltid etter nye, spennende og vakre muligheter med brikkene og geometrien deres.

*……, bygdegutten som feide inn på arenaen med flotte angrepspartier og som første nordmann møtte store deler av verdenseliten til kamp på brettet, og som ikke minst ved sitt vesen har blitt en legende i norsk sjakk.

Har du lyst til å lese mer om Svein Johannessen så kjøp boka. Forresten -Svein ble født 17.10.37 – samme dag ble Mjøndalen I.F Norgesmester i fotball etter seier 4-2 over Odd.

Del med dine venner!

Facebook
Twitter